Ce Este Paralizia Cerebrală? Cum Este Tratată Paralizia Cerebrală?

0

Paralizia cerebrală (CP) este un grup de tulburări neurologice care afectează mișcarea corpului, coordonarea musculară și postura. Este cauzată de deteriorarea creierului în curs de dezvoltare, de obicei în timpul dezvoltării fetale sau a copilăriei timpurii. CP este o afecțiune permanentă, dar efectele sale pot fi gestionate prin terapie, medicamente și intervenții chirurgicale. Acest articol va explora ce este paralizia cerebrală, cauzele, simptomele și tratamentele acesteia.

Cuprins

1. Ce este paralizia cerebrală?
2. Tipuri de paralizie cerebrală
1. CP Spastic
2. PC diskinetic
3. Ataxic CP
4. CP mixt
3. Cauzele paraliziei cerebrale
4. Simptomele paraliziei cerebrale
5. Diagnosticul paraliziei cerebrale
6. Tratamentul paraliziei cerebrale
1. Terapie
2. Medicamente
3. Chirurgie
4. Tehnologie De Asistență
7. Prevenirea paraliziei cerebrale
8. Concluzie
9. Întrebări frecvente

1. Ce este paralizia cerebrală?

Paralizia cerebrală (CP) este un grup de tulburări care afectează mișcarea, tonusul muscular și coordonarea. Este cauzată de deteriorarea creierului în curs de dezvoltare, care apare de obicei în timpul sarcinii, nașterii sau în primii câțiva ani de viață. Deteriorarea creierului poate duce la tonus muscular anormal, reflexe și postură, ducând la dificultăți în mișcare și mobilitate. CP este o afecțiune permanentă care necesită un management pe termen lung, dar intervenția timpurie poate îmbunătăți rezultatele și calitatea vieții persoanelor cu CP.

2. Tipuri de paralizie cerebrală

Există patru tipuri principale de paralizie cerebrală, fiecare cu propriile caracteristici și simptome unice.

1. CP Spastic

CP Spastic este cel mai frecvent tip, afectând aproximativ 70-80% dintre persoanele cu CP. Se caracterizează prin mușchi rigizi și reflexe exagerate, ceea ce duce la dificultăți în mișcare și mobilitate. CP Spastic poate afecta una sau ambele părți ale corpului și poate fi clasificat în continuare pe baza membrelor afectate și a severității.

2. PC diskinetic

CP diskinetic afectează aproximativ 10-20% dintre persoanele cu CP. Se caracterizează prin mișcări necontrolate și posturi anormale, ceea ce face dificilă controlul mișcării și menținerea echilibrului. CP diskinetic poate afecta membrele, fața și limba, ducând la dificultăți în vorbire, mâncare și înghițire.

3. Ataxic CP

CP Ataxic este un tip rar de CP, care afectează aproximativ 5-10% dintre persoanele cu CP. Se caracterizează prin probleme de echilibru și coordonare, ceea ce face dificilă efectuarea unor mișcări precise, cum ar fi scrierea sau nasturarea hainelor.

4. CP mixt

CP mixt este o combinație de două sau mai multe tipuri de CP și afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu CP. Simptomele și caracteristicile CP mixte depind de tipurile de CP prezente.

3. Cauzele paraliziei cerebrale

Paralizia cerebrală este cauzată de deteriorarea creierului în curs de dezvoltare, care poate apărea înainte, în timpul sau după naștere. Cauzele paraliziei cerebrale pot include:

* Lipsa de oxigen la creier
* Infecții în timpul sarcinii sau copilăriei
* Traumatisme la nivelul capului sau creierului
* Sângerare în creier
* Factori genetici
* Naștere prematură
* Greutate mică la naștere

4. Simptomele paraliziei cerebrale

Simptomele paraliziei cerebrale variază în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Frecvente

* Tonus muscular anormal, cum ar fi rigiditate sau floppiness
* Dezvoltarea motorie întârziată, cum ar fi atingerea etapelor de dezvoltare
* Coordonare și echilibru slab
* Dificultate cu abilitățile motorii fine, cum ar fi apucarea obiectelor sau scrierea
* Mișcări spastice, cum ar fi rigidizarea sau sacadarea
* Mișcări involuntare, cum ar fi zvâcniri sau zvâcniri
* Dificultăți de vorbire, cum ar fi vorbirea neclară sau lentă
* Dizabilități intelectuale sau dificultăți de învățare
* Deficiențe de vedere sau auz

5. Diagnosticul paraliziei cerebrale

Diagnosticul de paralizie cerebrală implică de obicei o examinare fizică amănunțită, antecedente medicale și evaluări ale dezvoltării. De asemenea, medicul poate comanda teste imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia computerizată (CT), pentru a evalua creierul și a exclude alte afecțiuni.

6. Tratamentul paraliziei cerebrale

Nu există nici un remediu pentru paralizia cerebrală, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Tratamentul poate include:

1. Terapie

Terapia fizică, terapia ocupațională și terapia logopedică pot ajuta la îmbunătățirea mobilității, a abilităților motorii fine și a abilităților de comunicare.

2. Medicamente

Medicamentele pot ajuta la gestionarea simptomelor paraliziei cerebrale, cum ar fi rigiditatea musculară, spasmele și convulsiile.

3. Chirurgie

Chirurgia poate fi recomandată pentru a corecta deformările scheletice, pentru a îmbunătăți mobilitatea sau pentru a reduce spasticitatea.

4. Tehnologie De Asistență

Tehnologia de asistență, cum ar fi aparatele dentare, scaunele cu rotile și dispozitivele de comunicare, poate ajuta persoanele cu paralizie cerebrală să gestioneze simptomele și să îmbunătățească independența.

7. Prevenirea paraliziei cerebrale

Prevenirea paraliziei cerebrale implică reducerea factorilor de risc care pot provoca leziuni ale creierului în timpul sarcinii, nașterii și copilăriei. Aceasta include primirea de îngrijiri prenatale adecvate, prevenirea infecțiilor, evitarea nașterii premature și reducerea riscului de rănire a capului.

8. Concluzie

Paralizia cerebrală este o afecțiune neurologică permanentă care afectează mișcarea, coordonarea musculară și postura. Este cauzată de deteriorarea creierului în curs de dezvoltare și necesită o gestionare pe termen lung prin terapie, medicamente și intervenții chirurgicale. Intervenția timpurie și tratamentul pot ajuta la îmbunătățirea rezultatelor și a calității vieții persoanelor cu paralizie cerebrală.

9. Întrebări frecvente

1. Paralizia cerebrală este genetică?

* Deși paralizia cerebrală poate avea factori genetici, nu este de obicei o afecțiune moștenită.

2. Se poate vindeca paralizia cerebrală?

* Nu există tratament pentru paralizia cerebrală, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

3. Poate fi prevenită paralizia cerebrală?

* Paralizia cerebrală poate fi prevenită prin reducerea factorilor de risc care pot provoca leziuni cerebrale în timpul sarcinii, nașterii și copilăriei.

4. Persoanele cu paralizie cerebrală pot trăi independent?

* Cu ajutorul tehnologiei de asistență și al terapiei, mulți indivizi cu paralizie cerebrală pot trăi independent și pot duce vieți împlinite.

5. Care este speranța de viață a persoanelor cu paralizie cerebrală?

* Speranța de viață a persoanelor cu paralizie cerebrală este similară cu cea a populației generale, dar poate varia în funcție de gravitatea afecțiunii și de complicațiile de sănătate asociate.

Leave A Reply