Ce Este Piciorul (PES Equinovarus)? Cum Se Face Tratamentul?

0

Clubfoot, cunoscut și sub numele de PES ekinovarus, este o deformare congenitală care afectează unul sau ambele picioare. Această afecțiune se caracterizează prin rotirea piciorului spre interior și în jos, ceea ce face dificilă mersul sau starea în picioare. Piciorul de picior este unul dintre cele mai frecvente defecte congenitale, afectând aproximativ 1 din 1.000 de copii. Poate fi o afecțiune ușoară sau severă și este important să solicitați tratament cât mai curând posibil pentru a asigura cel mai bun rezultat.

Înțelegerea Picior Stramb

Piciorul este o afecțiune congenitală, ceea ce înseamnă că este prezent la naștere. Apare atunci când tendoanele și ligamentele din picior sunt mai scurte decât în mod normal, determinând piciorul să se răsucească spre interior și în jos. Piciorul poate afecta unul sau ambele picioare și poate fi o afecțiune ușoară sau severă.

Cauzele piciorului

Cauza exactă a piciorului este necunoscută, dar se crede că este o combinație de factori genetici și de mediu. Este mai frecventă la băieți decât la fete și poate funcționa și în familii. Anumiți factori de risc, cum ar fi fumatul în timpul sarcinii sau antecedentele familiale de picior stramb, pot crește probabilitatea ca un copil să se nască cu această afecțiune.

Diagnosticarea Piciorului

Piciorul este de obicei diagnosticat în timpul unui examen fizic la scurt timp după naștere. Medicul va examina piciorul bebelușului și va verifica dacă există semne ale răsucirii caracteristice spre interior și în jos. În unele cazuri, testele imagistice, cum ar fi razele X sau ultrasunetele, pot fi utilizate pentru a confirma diagnosticul și pentru a determina severitatea afecțiunii.

Tratarea Picior Stramb

Tratamentul precoce este esențial pentru cel mai bun rezultat în picior stramb. Scopul tratamentului este de a corecta treptat poziția piciorului, astfel încât acesta să fie într-o aliniere normală. Tratamentul implică de obicei o combinație de întindere, turnare și, uneori, intervenție chirurgicală.

Stretching

Întinderea este de obicei primul pas în tratarea piciorului. Aceasta implică manipularea ușoară a piciorului într-o poziție normală și menținerea acestuia acolo pentru o perioadă de timp. Acest lucru se poate face de mai multe ori pe zi, iar părinții pot fi învățați cum să o facă acasă.

Turnare

Turnarea este următorul pas în tratament. Piciorul este plasat într-o distribuție care îl ține în poziția corectă, iar distribuția este schimbată în mod regulat pentru a întinde treptat tendoanele și ligamentele. Acest proces poate dura câteva săptămâni sau luni, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Chirurgie

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru corectarea piciorului. Acest lucru se face de obicei numai dacă alte tratamente nu au avut succes. Chirurgia poate implica prelungirea tendoanelor sau ligamentelor sau realinierea oaselor la nivelul piciorului.

Prognoza pentru picior stramb

Cu un tratament precoce și adecvat, majoritatea copiilor cu picior stramb pot avea o viață normală și activă. Cu toate acestea, succesul tratamentului depinde de gravitatea afecțiunii și de cât de devreme este detectată și tratată.

Concluzie

Piciorul este o afecțiune congenitală comună care afectează picioarele, determinându-le să se răsucească spre interior și în jos. Tratamentul precoce este esențial pentru cel mai bun rezultat, iar tratamentul implică de obicei o combinație de întindere, turnare și, uneori, intervenție chirurgicală. Cu un tratament adecvat, majoritatea copiilor cu picior stramb pot avea o viață normală și activă.

Întrebări frecvente

1.Poate fi detectat piciorul înainte de naștere?
Da, piciorul poate fi uneori detectat în timpul unei ecografii prenatale.
2.Este dureros piciorul?
Piciorul în sine nu este dureros, dar dacă este lăsat netratat, poate provoca durere și dificultăți de mers.
3.Se poate trata piciorul fără intervenție chirurgicală?
Da, în multe cazuri, piciorul poate fi tratat fără intervenție chirurgicală folosind o combinație de întindere și turnare.
4.Piciorul este o afecțiune ereditară?
Clubfoot poate rula în familii, dar nu este întotdeauna
5.Cât durează de obicei tratamentul pentru picior?
Durata tratamentului pentru picior stramb variază în funcție de gravitatea afecțiunii, dar poate dura câteva săptămâni sau luni.
6.Poate reapărea piciorul după tratament?
În unele cazuri, piciorul poate reapărea după tratament. Controalele periodice cu un medic sunt importante pentru a monitoriza orice modificări.
7.Adulții pot dezvolta picior stramb?
În timp ce piciorul este de obicei o afecțiune congenitală, este posibil ca adulții să o dezvolte ca urmare a unei leziuni sau a unei leziuni nervoase. Tratamentul pentru piciorul adult poate implica intervenții chirurgicale sau orteze.

În general, piciorul este o afecțiune ușor de gestionat, cu un tratament adecvat. Detectarea și intervenția timpurie pot duce la rezultate mai bune și la o viață normală și activă pentru cei afectați.

Clubfoot, cunoscut și sub numele de PES ekinovarus, este o deformare congenitală care afectează piciorul sau picioarele, ceea ce face dificilă mersul sau starea în picioare. Afecțiunea este relativ frecventă, apare la aproximativ 1 din 1.000 de nașteri și afectează băieții de două ori mai des decât fetele. În acest articol, vom analiza mai atent cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru piciorul de picior.

Cauzele piciorului

Cauza exactă a piciorului este necunoscută, dar se crede că este o combinație de factori genetici și de mediu. Este mai frecventă la bebelușii născuți de părinți care au avut un copil anterior cu această afecțiune. Alți factori de risc includ:

  • Un istoric familial de picior stramb
  • Fumatul în timpul sarcinii
  • Îngrijire prenatală slabă
  • O naștere în culă (picioare – prima naștere)

Simptomele piciorului

Principalul simptom al piciorului este un picior care este răsucit spre interior și în jos, ceea ce face dificilă sau imposibilă mersul sau starea normală. În cazurile severe, piciorul poate fi, de asemenea, mai mic decât de obicei sau poate avea o formă neobișnuită. Piciorul de picior poate fi diagnosticat la scurt timp după naștere printr-un examen fizic.

Tratament pentru picior stramb

Scopul tratamentului pentru picior este de a corecta deformarea și de a permite copilului să meargă și să stea în mod normal. Tratamentul este de obicei cel mai eficient atunci când a început în primele câteva săptămâni de viață. Cele două opțiuni principale de tratament sunt:

  • Metoda Ponseti: aceasta implică o serie de întinderi ușoare și turnare pentru a corecta treptat poziția piciorului.
  • Chirurgie: acest lucru poate fi necesar în cazuri severe sau când alte tratamente nu au avut succes. Procedura poate implica prelungirea tendoanelor sau realinierea oaselor la nivelul piciorului.

După tratament, copilul poate avea nevoie să poarte o bretele sau pantofi speciali pentru a menține poziția corectată a piciorului.

Prognoza pentru picior stramb

Cu un tratament precoce și adecvat, prognosticul pentru picior este în general bun. Majoritatea copiilor sunt capabili să meargă și să stea în mod normal, deși pot prezenta o anumită rigiditate sau slăbiciune la nivelul piciorului afectat.

Concluzie

Piciorul este o deformare congenitală comună care afectează piciorul sau picioarele, ceea ce face dificilă mersul sau starea normală. Deși cauza exactă nu este cunoscută, se crede că o combinație de factori genetici și de mediu joacă un rol. Tratamentul precoce și adecvat este important pentru cel mai bun rezultat, iar opțiunile de tratament includ metoda Ponseti și intervenția chirurgicală. Cu un tratament adecvat, majoritatea copiilor sunt capabili să meargă și să stea în mod normal.

Întrebări frecvente

1.Poate fi prevenit piciorul?
– Din păcate, piciorul nu poate fi prevenit în acest moment.
2.Piciorul de picior provoacă durere?
– Piciorul în sine nu este dureros, dar dacă este lăsat netratat, poate provoca durere și dificultăți de mers.
3.Poate reapărea piciorul după tratament?
– În unele cazuri, piciorul poate reapărea după tratament. Controalele periodice cu un medic sunt importante pentru a monitoriza orice modificări.
4.Care este metoda Ponseti?
– Metoda Ponseti este un tratament non-chirurgical pentru piciorul de club care implică o serie de întinderi ușoare și turnare pentru a corecta treptat poziția piciorului.
5.Adulții pot dezvolta picior stramb?
– În timp ce piciorul este de obicei o afecțiune congenitală, este posibil ca adulții să o dezvolte ca urmare a unei leziuni sau a unei leziuni nervoase. Tratamentul pentru piciorul adult poate implica intervenții chirurgicale sau orteze.

Leave A Reply