Ce Este Scolioza La Copii? Cum Este Tratată?

0

sănătatea generală la copii. Coloana vertebrală este principalul suport structural al corpului, iar orice deformare sau curbură anormală poate duce la probleme semnificative de sănătate. Curbura coloanei vertebrale la copii este o afecțiune frecventă, scolioza fiind cel mai răspândit tip. În acest articol, vom explora diferitele aspecte ale sănătății coloanei vertebrale și ale tratamentului curburii coloanei vertebrale (scolioză) la copii, inclusiv importanța depistării precoce, a opțiunilor de tratament non-chirurgical și chirurgical și rolul îngrijirii de urmărire în managementul pe termen lung.

Introducere

Scolioza este o afecțiune care afectează curbura naturală a coloanei vertebrale, ducând la o curbură laterală anormală. În timp ce scolioza poate afecta persoanele de toate vârstele, este cea mai răspândită la copii și adolescenți. Afecțiunea afectează aproximativ 2% până la 3% din populație, fetele fiind mai susceptibile decât băieții.

Detectarea precoce a scoliozei este esențială pentru un tratament eficient. Când sunt detectate devreme, opțiunile de tratament non-chirurgical, cum ar fi observarea, terapia fizică și întărirea, pot ajuta la prevenirea agravării afecțiunii. În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Înțelegerea Curburii Coloanei Vertebrale (Scolioză)

Scolioza este o afecțiune care provoacă o curbură anormală a coloanei vertebrale, ducând la o curbă laterală sau rotativă. Există trei tipuri principale de scolioză: scolioza idiopatică, scolioza congenitală și scolioza neuromusculară. Scolioza idiopatică este cel mai frecvent tip și nu are o cauză cunoscută. Scolioza congenitală este un tip de scolioză care apare din cauza dezvoltării anormale a coloanei vertebrale în uter. Scolioza neuromusculară este un tip de scolioză care apare ca urmare a unei afecțiuni neuromusculare subiacente.

Cauza exactă a scoliozei idiopatice este necunoscută, dar factorii de risc includ genetica, vârsta și sexul. Scolioza trece adesea neobservată, deoarece semnele și simptomele timpurii pot fi subtile. Cele mai frecvente semne de scolioză la copii includ umeri neuniformi, talie neuniformă, o proeminență pe o parte a cutiei toracice și o curbă vizibilă la nivelul coloanei vertebrale.

Diagnosticul curburii coloanei vertebrale (scolioză) la copii

Detectarea precoce a scoliozei este esențială pentru un tratament eficient. Pediatrii și medicii de familie examinează de obicei scolioza în timpul controalelor de rutină, examinând spatele copilului pentru orice semne de curbură. Dacă se suspectează scolioza, medicul poate comanda teste imagistice, cum ar fi raze X, scanări CT sau RMN, pentru a confirma diagnosticul și a evalua severitatea curburii.

Opțiuni de tratament Non-chirurgical pentru curbura coloanei vertebrale (scolioza) la copii

Dacă curbura este ușoară, pot fi recomandate opțiuni de tratament non-chirurgical. Observarea și monitorizarea pot fi sugerate pentru copiii cu curbe ușoare, deoarece curbura nu se poate agrava în timp. Terapia fizică și exercițiile fizice pot fi, de asemenea, recomandate pentru a îmbunătăți forța musculară și flexibilitatea, ceea ce poate ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale.

În unele cazuri, poate fi recomandată o opțiune de tratament. Bracing – ul poate ajuta la prevenirea progresiei curburii și poate fi recomandat copiilor cu curbe moderate. Aparatele dentare sunt de obicei purtate timp de 16-23 de ore pe zi și sunt concepute pentru a fi discrete și confortabile.

Opțiuni de tratament chirurgical pentru curbura coloanei vertebrale (scolioză) la copii

Tratamentul chirurgical pentru scolioză poate fi necesar în cazuri severe sau când opțiunile non-chirurgicale au eșuat. Cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală pentru scolioză este fuziunea coloanei vertebrale. În timpul acestei proceduri, chirurgul fuzionează vertebrele împreună folosind tije metalice, șuruburi și grefe osoase. Acest lucru ajută la stabilizarea coloanei vertebrale și la prevenirea curburii ulterioare.

Alte opțiuni chirurgicale includ osteotomia coloanei vertebrale, care implică îndepărtarea unei cunei de os din coloana vertebrală pentru a corecta curbura, și legarea corpului vertebral, care implică atașarea unui cordon flexibil la coloana vertebrală pentru a îndrepta curba.

Pregătirea copilului pentru tratamentul curburii coloanei vertebrale (scolioză)

Este esențial să discutați cu copilul dumneavoastră despre scolioză și opțiunile de tratament disponibile. Discutarea afecțiunii într-un mod adecvat vârstei vă poate ajuta copilul să înțeleagă diagnosticul și să se simtă mai confortabil cu procesul de tratament.

Sfaturile pentru a vă ajuta copilul să facă față tratamentului pentru scolioză includ găsirea unor modalități de a face procesul de tratament mai plăcut, cum ar fi încorporarea activităților distractive în timpul purtării aparatului dentar sau a vizitelor la spital. De asemenea, este esențial să vă asigurați copilul că tratamentul este conceput pentru a-l ajuta și că nu sunt singuri în călătoria lor.

Importanța îngrijirii ulterioare pentru curbura coloanei vertebrale (scolioza) la copii

Îngrijirea regulată de urmărire este esențială pentru gestionarea pe termen lung a scoliozei. După tratament, copilul dumneavoastră va avea nevoie de controale periodice și teste imagistice pentru a monitoriza progresul coloanei vertebrale și pentru a se asigura că curbura nu revine.

Modificările stilului de viață pot fi, de asemenea, recomandate pentru a preveni recurența, cum ar fi menținerea unei posturi bune, rămânerea activă fizic și evitarea ridicării grele sau a activității intense.

Concluzie

În concluzie, sănătatea coloanei vertebrale și tratamentul curburii coloanei vertebrale (scolioza) la copii sunt aspecte critice ale asistenței medicale pediatrice. Detectarea precoce și tratamentul sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a afecțiunii, cu opțiuni non-chirurgicale și chirurgicale disponibile în funcție de severitatea curburii. Cu tratamentul potrivit și îngrijirea ulterioară, copiii cu scolioză pot duce o viață sănătoasă și activă.

Întrebări frecvente

1.Scolioza poate fi vindecată la copii?
– Deși nu există un remediu pentru scolioză, depistarea și tratamentul precoce pot preveni agravarea afecțiunii și pot îmbunătăți calitatea vieții.
2. Cât de des ar trebui să facă controale copiii cu scolioză?
– Copiii cu scolioză trebuie să facă controale regulate la fiecare șase luni până la un an, în funcție de gravitatea curburii.
3. Chirurgia este singura opțiune de tratament pentru scolioză?
– Nu, opțiunile de tratament non-chirurgical, cum ar fi observarea, terapia fizică și întărirea, pot fi recomandate pentru curbele ușoare până la moderate.

Leave A Reply